Menu

Aká bola konferencia Stretnutie lídrov slovenského stavebníctva 2024?

Veľkolepá. Túto kľúčovú udalosť roka navštívili viac ako tri stovky hostí. O ďalšom smerovaní slovenského stavebníctva diskutovali zástupcovia vlády a ministerstiev, najväčší investori, riaditelia stavebných, projektových a developerských spoločností a ďalšie VIP osobnosti. A naozaj bolo o čom diskutovať. Témy boli nielen aktuálne, ale aj pútavé. Teší nás, že sme ako zlatý partner podujatia boli pri tom a prispeli do odbornej diskusie cennými informáciami z praxe.

Zrýchli sa výstavba strategických stavieb?

Na túto otázku reagovali účastníci prvej panelovej diskusie s názvom Stratégia pre zrýchlenie výstavby a kľúčové zmeny pre slovenské stavebníctvo v oblasti legislatívy. Štátna tajomníčka Ministerstva dopravy SR, JUDr. Denisa Žiláková, priblížila, že sa zameriavajú na štyri dôležité oblasti zákonov a to ÚVO, EIA, Stavebný zákon a Zákon o strategických informáciách. Poukázala tiež na problém zdĺhavých verejných obstarávaní, pri ktorých by sa mohlo využívať viac formátov ako iba Verejná súťaž. O zmenách, ktoré zrýchlia jednotlivé procesy povedal viac predseda Úradu pre verejné obstarávanie, JUDr. Peter Kubovič.

Ako stavbári vnímajú digitalizáciu?

Aj tejto téme sa venovala druhá panelová diskusia Investičná stratégia a budúcnosť pre pozemnú výstavbu a dopravnú infraštruktúru, v ktorej mal svoje zastúpenie aj KROS. Najviac pozornosti sa venovalo stavebným zákonom a zmenám, ktoré sa dejú, aby sa mohli uviesť zákony do praxe. Malo sa tak stať už v apríli tohto roka, no Zákon o výstavbe nadobudne účinnosť až od 1. 4. 2025. Momentálne sú v procese tvorby Vykonávacie vyhlášky.

Skúsenosti KROSU na konferencii odprezentovala vedúca nášho zákazníckeho centra v Bratislave, Ing. Marcela Jamrichová. Zdôraznila, že úlohou štátu je vytvoriť legislatívny rámec, ktorý bude transparentný pre všetkých účastníkov výstavby a tiež systém, do ktorého budú môcť všetci vstupovať. Malo by ísť o systém URBION, o ktorom by sme ako vývojová firma chceli vedieť viac. Štát by sa mal postarať aj o to, aby vytvoril cestu pre zavedenie digitalizácie do praxe. Rozprávala nielen o potrebe digitalizácie stavebníctva, ale predstavila aj konkrétne spôsoby, ako v praxi už digitalizujú naši zákazníci. Realizačné firmy chcú mať prehľad o tom, čo sa na stavbe deje. Chcú mať aktuálne informácie v reálnom čase. Na to slúži aplikácia KROS Priebeh výstavby, kde účastníci môžu spolu zdieľať údaje a sledovať súpisy vykonaných prác. V KROSE si uvedomujeme dôležitosť elektronizácie stavebných procesov a snažíme sa vyvíjať riešenia, ktoré stavbárom prechod do digitálnej éry čo najviac uľahčia. Aktuálne pracujeme na aplikácii Bim modelu, ktorá dokáže z neho vyťažovať množstva, priradiť prvkom vhodné položky z cenníkovej databázy a preniesť ich s vymeralmi do rozpočtu.

Nestihli ste sa zúčastniť konferencie?

Nevadí. Celý záznam diskusií si môžete pozrieť na stránke konferencie. Dozviete sa viac o pripravovanej stavebnej legislatíve, o problémoch, s ktorými sa stavebné firmy v súčasnosti vyrovnávajú i riešeniach, s ktorými nadchádzajúce zmeny a digitalizáciu zvládnu omnoho jednoduchšie. KROS bude naďalej vyvíjať a prinášať riešenia, ktoré vám v tom pomôžu.

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty