Menu

Digitalizácia účtovníctva: Strašiak alebo pomocník? 

Predstavte si svet bez hromady papierových dokladov, kde účtovníctvo prebieha rýchlo, efektívne a bez zbytočného stresu. Takýto svet sa stáva realitou vďaka digitalizácii účtovníctva.

No pre mnohých, najmä tých, ktorí sú zvyknutí na tradičné postupy, je prechod na digitálnu formu stále neprebádaným územím. Je digitalizácia účtovníctva skutočne taká strašidelná, alebo nám môže výrazne uľahčiť život?

Šanóny na ústupe: Ako OMEGA, ALFA plus a KROS Digitálna kancelária menia hru

Pamätáte si na časy, keď boli účtovné kancelárie preplnené šanónmi, v ktorých sa kopili faktúry a iné doklady? Tie časy sa postupne stávajú minulosťou. Vďaka moderným softvérom ako je OMEGA a ALFA plus, nástrojom ako KROS Digitálna kancelária, môžu účtovníci všetko potrebné spracovávať elektronicky. To znamená, že namiesto fyzických šanónov môžu uchovávať doklady v digitálnej podobe, čo šetrí čas, miesto aj náklady.

Podnikatelia: „Účtovníctvo ako nutné zlo“

Pre mnohých podnikateľov je účtovníctvo len nutné zlo – niečo, čo musia riešiť, aby ich biznis mohol fungovať. Tento postoj však často vedie k tomu, že účtovníci sú zavalení nekompletnými podkladmi na poslednú chvíľu, ktoré musia v termíne spracovať.

Účtovníctvo by však nemalo byť len o plnení legislatívnych povinností. Ak podnikatelia začnú sledovať svoje náklady, ziskovosť a stav zásob, získajú prehľad o tom, kde môžu ušetriť. Správne vedené účtovníctvo im tak môže pomôcť lepšie riadiť podnik a zlepšiť jeho finančné zdravie.

Účtovníci: „Digitálna kancelária je vyslobodenie, ale…“

Z pohľadu účtovníkov môže byť digitalizácia záchranou, no iba v prípade, že ju podnikatelia využívajú správne. Elektronická archivácia a spracovanie dokladov môžu výrazne zjednodušiť prácu, ak sú podklady doručené načas a v správnom formáte. Čo to znamená v praxi? „Pomohlo by nám, keby sme doklady dostávali priebežne, nie nárazovo každý mesiac,“ hovorí účtovníčka, ktorá pred termínom DPH často trávi v kancelárii aj noci.

Prečo sa nebáť digitalizácie?

Softvérové riešenia ako OMEGA, ALFA plus a KROS Digitálna kancelária, sú tu preto, aby uľahčili prácu podnikateľom aj účtovníkom. Automatizovaná výmena dokladov, okamžitý prístup k nim a jednoduchá archivácia sú len niektoré z výhod, ktoré digitalizácia prináša. Samozrejmosťou je aj priebežné sledovanie úhrad faktúr či aktuálne prehľady.

Digitalizácia účtovníctva je veľkým krokom vpred. Pre tých, ktorí sa jej otvorili, je to pomocník, ktorý šetrí čas a prináša poriadok. Pre ostatných, ktorí sa jej ešte obávajú, môže byť na prvý pohľad strašiakom. Pravdou však je, že s každým krokom do digitálneho sveta sa život stáva jednoduchším a efektívnejším. Tak prečo to neskúsiť? Vstúpte do KROS Digitálnej kancelárie a vyskúšajte si všetky funkcie na 30 dní úplne zadarmo.

Chcem to vyskúšať

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty