Menu

Na čo si dávať pozor pri výbere informačného systému – I.časť

Výber nesprávneho informačného systému môže byť vážnou prekážkou pre ďalší rozvoj firmy. Pozrite si 3 dôležité oblasti, na ktoré si treba dať pozor.

Veľa menších firiem vníma kúpu podnikového informačného systému, ako kúpu komplexného účtovníctva. Pri voľbe programu sa riadia buď radou svojej účtovníčky, ktorá siahne po niečom, s čím má skúsenosti, alebo zoberú jednoducho prvé dostupné riešenie, ktoré sa im zdá cenovo prijateľné. Len málo firiem sa pri kúpe informačného systému pozerá na jeho funkčnosť, podporu, alebo zvažuje alternatívne riešenia, ako je prenájom systému, či vývoj vlastného programu. S postupným rastom začne firma narážať na obmedzenia systému, ktoré jej bránia rozvíjať sa a musí siahnuť po inom riešení. Na trhu je dnes veľké množstvo systémov. Aj pre skúseného ITčkára je veľmi ťažké vybrať si ten správny.

Funkčnosť

Tým najdôležitejším kritériom sú samotné funkcie programu. Pri výbere systému pre vašu firmu by ste si mali predovšetkým špecifikovať najzávažnejšie problémy, ktoré chcete informačným systémom pokryť. Funkcie si nechajte predviesť, alebo ešte lepšie – priamo si ich vyskúšajte.

Na trhu je dnes veľa systémov, no väčšina z nich sa orientuje na užšiu skupinu zákazníkov. Môže sa stať, že hoci funkcionalitou pokrývajú aj váš segment, ešte to nemusí byť to pravé orechové. Pýtajte sa preto aj na referenčných zákazníkov a porovnajte si ich predmet podnikania so svojou firmou, prípadne sa ich rovno spýtajte na názor.

Nezabúdajte zvážiť aj budúci rozvoj vašej firmy. Zistite si, aké moduly a rozšírenia vám systém dokáže ponúknuť v budúcnosti. Vždy je lepšie, ak systém bude rásť s vami, ako by ste mali po pár rokoch prísť na to, že vám nevyhovuje a budete musieť zvažovať kúpu nového. Prechod na nový systém býva v zabehnutej firme často veľmi dlhý a náročný proces, ktorý so sebou prináša množstvo nečakaných problémov.

User experience

Pod týmto výrazom si môžeme predstaviť „použiteľnosť“, alebo „spôsob použitia“ systému. Dobre navrhnutý informačný systém by sa mal dať ľahko a pohodlne ovládať. Ovládacie prvky programu by mali byť rozmiestnené tak, aby ste nepotrebovali manuál k bežne používaným funkciám.

Toto je vec, ktorú väčšina výrobcov informačných systémov v minulosti veľmi podceňovalo a v súčasnosti sa to ukazuje ako vážny nedostatok.

V dnešnej uponáhľanej dobe je veľmi dôležité, aby bol systém ľahko a pohodlne ovládateľný. Pri výbere systému si všímajte aj také veci, ako je ovládanie klávesnicou, dostupnosť kľúčových funkcií a spôsob ich použitia. Nezabúdajte na to, že si vyberáte pracovný nástroj, s ktorým budete pracovať denne niekoľko hodín. Vyberajte si program, s ktorým vás bude práca baviť.

Ako môže ONIX ERP systém pomôcť vašej firme?

Podpora

Veľa firiem tento aspekt vôbec nezvažuje pri výbere programu a už krátko po jeho nasadení narazí na vážne problémy, keď zistí, že sa nemá pri riešení problémov na koho obrátiť.

Samozrejmosťou by mala byť minimálne telefonická podpora. Profesionálne softvérové spoločnosti vám dokonca priradia aj vášho osobného konzultanta, ktorý sa postará o čo najplynulejšie nasadenie systému priamo vo vašej firme, zaškolenie zamestnancov a pomôže vám optimalizovať firemné procesy.

Niektoré softvérové riešenia sa predávajú výlučne prostredníctvom obchodných partnerov. V takýchto prípadoch uprednostnite certifikovaného partnera pred obyčajným predajcom.

Je vhodné pozrieť si aj pozadie firmy, ktorá systém vyvíja a siahnuť radšej po väčších hráčoch s ktorými máte istotu, že za vývojom stojí silný tím ľudí, ktorí dokážu zabezpečiť ďalší vývoj systému.

Pevne verím, že vám tento článok pomôže pri výbere nového informačného systému do vašej firmy.

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty