Menu

Nahradí umelá inteligencia účtovníkov?

Počuli ste to aj vy? Vraj jedným z najohrozenejších povolaní súčasnosti je aj účtovnícke remeslo, ktoré je už teraz krok po krôčiku nahrádzané šikovnými účtovnými programami, a čoskoro by malo z povrchu zemského zmiznúť úplne. Nejaká umelá inteligencia (AI -Artificial Intelligence) vraj túto prácu spraví za živého účtovníka a navyše presnejšie, rýchlejšie a lacnejšie. Ale kdeže! Ani motyka sama nevystrelí, ani program sa sám nezapne.

Nové verzus staré

Vývoj sa zastaviť nedá, to je fakt. Veď si odpovedzme úprimne, čo by sme si my sami vybrali už teraz? Dáta si uložíme na cloudové úložisko alebo USB disk? Film si radšej pozrieme zo starej ošúchanej VHS pásky alebo na HBO? Daňové priznanie si radšej vyplníme ručne alebo so softvérom, ktorý nám ho pomôže vytvoriť a správne prepočítať? Samozrejme, vždy môžeme siahnuť po starších technológiách a spôsoboch práce, ktoré dôverne poznáme, ale prečo by sme to robili, keď je na trhu niečo lepšie?

Rovnaké pravidlo platí aj pre technológiu, ktorá sa už teraz využíva v účtovníctve. Tá, v podobe jednoduchých alebo zložitejších účtovných softvérov a ich jedinečných funkcií predstavuje umelú inteligenciu. Aj tu sa spýtajme sami seba: strávili by sme radšej hodiny nahadzovaním dokladov, vytváraním excelovských tabuliek a ručným počítaním príjmov a výdavkov, aby sme dosiahli prehľad o  obchodoch svojej firmy? Alebo len položíme správnu otázku svojmu účtovnému programu, a ten nám dá za pár sekúnd odpoveď?

Možno by teda bolo správne nepremýšľať nad tým, ako nás umelá inteligencia nahradí, ale nad tým, ako nám pomôže robiť našu prácu lepšie a efektívnejšie. Čas, ktorý nám program pri spracovaní účtovných dát ušetrí predsa môžeme využiť niekde inde – kde je ho naozaj treba.

Za číslami hľadaj človeka

Umelá inteligencia v žiadnom prípade nemôže účtovníka ohroziť, je predsa vytvorená človekom, ktorý ju obsluhuje. Účtovný program vypočíta čísla a hodnoty, ale vysvetlenie, čo tieto čísla znamenajú, musí stále poskytnúť len človek. A práve na to sa bude môcť účtovník sústrediť – analyzovať a hodnotiť, kde a aké výdavky firma prekročila, a na čom naopak zaznamenala väčší nárast  príjmov. Účtovník tiež bude môcť hľadať odpovede na otázky: Kedy na tom bol obchod najlepšie? Aké obchody to asi ovplyvnili? Čo by mohol podnikateľ vylepšiť? Kde by mohol ušetriť? Kedy môže investovať do firmy a kedy radšej skrotiť svoje náklady? Toto sú otázky pre ľudí, na ktoré žiadna umelá inteligencia dnes a ani v blízkej budúcnosti nebude vedieť odpovedať.

Čo teda s tou umelou inteligenciou?

Umelá inteligencia má takmer nekonečný potenciál. Vieme ju naučiť postupne všetky úkony, ktoré sa pravidelne opakujú. Práve opakovaním sa AI sama rozvíja  a aplikuje riešenia, ktoré predtým zadával účtovník ručne. Vie poukázať na veci, ktoré bežný človek pri svojich kalkuláciách ľahko prehliadne a tým eliminuje chyby ľudského faktoru.  Vie taktiež spracovať a analyzovať dáta presnejšie, ako ktorýkoľvek ekonóm. AI však nevie predvídať vývoj, prispôsobovať rozhodnutia potrebám firmy, či navrhovať riešenia a vylepšovať nedostatky. Jednoducho povedané – načo je firme presná analýza finančného stavu, keď ju nemá kto interpretovať a využiť v praxi?

Riešenie príde ku každému z nás samo – umelú inteligenciu si treba osvojiť a využiť vo svoj prospech. Keď umelá inteligencia spojí svoje sily s tou ľudskou, dosiahneme úžasnú symbiózu, kedy AI za nás bude vykonávať prácne, opakujúce sa, časovo náročné úlohy, čím uvoľní ľudské kapacity  na to, aby využívali svoju kreativitu a znalosti na procesy, v ktorých je ľudský mozog stále nenahraditeľným.

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty