Menu

Od 1. 6. 2023 sa opäť mení výška stravného

Tiež vás občas zarazí, že cena denného menu stojí viac ako niekdajšia a la carte ponuka v luxusnej reštaurácii? A namiesto limonády si k obedu objednáte radšej pohár vody? Nuž, ceny jedál a nápojov nezadržateľne rastú. Štát preto opätovne reaguje zvýšením súm stravného.

O koľko si prilepšia zamestnanci?

Naposledy sa výška stravného menila v januári, po necelom pol roku prichádza ďalšia zmena. Od 1. júna 2023 stravné pre tuzemské pracovné cesty zasa porastie. Sumy stravného pre jednotlivé časové pásma sa menia takto:

  • 7,30 eura pre časové pásmo 5 až 12 hodín,
  • 10,90 eura pre časové pásmo nad 12 hodín až 18 hodín,
  • 16,40 eura pre časové pásmo nad 18 hodín.

Má to vplyv nielen na výpočet cestovných náhrad pri služobkách, ale aj na hodnotu stravovacích poukážok a finančných príspevkov na stravovanie. Koľko to bude stáť zamestnávateľov? Pozrite si prehľad v tabuľke:

 

 

1. 1. 2023  – 31. 5. 2023 od 1. 6. 2023 Zvýšenie o sumu

Stravné pri pracovnej ceste 5 – 12 hodín

6,80 € 7,30 € 0,50 €
Minimálna hodnota stravovacej poukážky 5,10 € 5,48 € 0,38 €

Minimálny zákonný príspevok zamestnávateľa

 

2,81 €

 

3,02 €

 

0,21 €

Maximálny zákonný príspevok zamestnávateľa

 

3,74 €

 

4,02 €

 

0,28 €

Zamestnávateľ musí pre svojich ľudí zabezpečiť stravovanie, a to formou teplého jedla, stravných lístkov, alebo finančného príspevku na stravu. Výpočet maximálnych príspevkov na stravu vychádza zo sumy stravného pre časové pásmo 5 až 12 hodín. Minimálny príspevok zamestnávateľa na stravné lístky je 55 % z hodnoty poukážky. Minimálny finančný príspevok na stavovanie je 55 % z minimálnej hodnoty stravného lístka. Ak zamestnávateľ prispieva iným zamestnancom na stravovacie poukážky alebo na teplé jedlo viac, rovnakou sumou musí prispievať aj formou finančného príspevku. Príspevok zamestnávateľa na teplé jedlo musí byť minimálne 55 % hodnoty jedla.

Zvládnite stravné s OLYMPOM

Ako sa vysporiadať so zvýšením stravného v OLYMPE? Nech sa páči, máme pre vás pár užitočných tipov aj s ukážkami.

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty