Menu

Odvodová výnimka len pre vyvolených, druhí nech platia

Zamestnanci s najnižšími mzdami si od januára polepšia. Ich príjmy im zvýši nová, 380-eurová odpočítateľná položka na zdravotné odvody. Úspora sa stratí pri hrubom príjme 570 eur mesačne.

Odvodové a daňové zaťaženie platov je veľmi vysoké. Slovenskí zamestnanci sú na tom od začiatku vykazovania dňa daňového oslobodenia horšie. Tento deň sa posunul zo 16. júna v roku 2010 (respektíve 15. júna v roku 2011) na 20. jún. Základné daňovo-odvodové zaťaženie priemerného zamestnanca vzrástlo z úrovne 45,2 % v roku 2011 na 46,7 % v pomere k nákladom práce v roku 2014.

Metodika New Direction poukazuje na rastúce a vysoké základné daňovo-odvodové zaťaženie zamestnancov na Slovensku. Pritom až 16 krajín EÚ má nižšie základné daňovo-odvodové zaťaženie priemerných zamestnancov.

Ešte viac sa to prejavuje pri nízkych mzdách. Podľa OECD je odvodové zaťaženie nízkopríjmovej pracovnej sily oveľa vyššie ako v krajinách OECD. Najvypuklejšie sa daňový klin (podiel zaplatenej dane a odvodov na nákladoch práce zamestnanca) prejavuje práve na najnižších platoch. V prípade jednotlivca s nízkym príjmom na  úrovni 50 percent priemernej mzdy dosahuje až 35,7 percenta.

Koncepčné riešenie? Nie

Znižovanie veľkého odvodové zaťaženia pri nízkych mzdách prostredníctvom odpúšťania zdravotného poistenia sa preto môže zdať ako koncepčné riešenie. Takým je však len na prvý pohľad. Druhý hovorí niečo celkom iné. Vláda zníženie zdravotných odvodov pripravila z úplne iného dôvodu. Od januára presadila v tripartite rekordné zvýšenie minimálnej mzdy z 352 na úroveň 380 eur. To veľmi zdvihne cenu práce v odvetviach, ktoré už aj bez toho majú problém konkurovať lacným dovozom svojimi výrobkami. Preto vláda presadila odpočítateľnú položku, ktorá tento nárast bude zamestnávateľom čiastočne kompenzovať.

Toto opatrenie schválili poslanci v chvate a prakticky bez pripomienkového konania. Napríklad zdravotné poisťovne, ktorých sa opatrenie tiež dotkne, mali na pripomienky len 24 hodín. Skrátené konanie obhajovala vláda práve tým, že je potrebné, aby odvodová úľava začala platiť spolu s nárastom minimálnej mzdy.

Zamestnanec s minimálnou mzdou nebude platiť žiadne zdravotné odvody. S rastom príjmu o jedno euro, klesne suma odpočítateľnej položky o dve eurá. Zamestnanec, ktorý má plat napríklad 450 eur uhradí na zdravotných odvodoch 8,40 eura, namiesto súčasných 18 eur. Zamestnávateľ za takéhoto pracovníka odvedie namiesto 45 eur po novom len 21 eur.

Páreurové polepšenie na plate nebude administratívne jednoduché. Na určenie výšky odpočítateľnej položky sa budú totiž musieť posudzovať všetky príjmy zo zárobkovej činnosti a pri platení preddavkov na poistné sa odpočítateľná položka bude môcť uplatniť iba u jedného zamestnávateľa. Ak má zamestnanec viacerých zamestnávateľov, alebo je samostatne zárobkovo činnou osobou, odpočítateľná položka sa uplatní až v ročnom zúčtovaní poistného. Aj zamestnancovi pribudnú nové povinnosti. Odvody sa mu neznížia automaticky. Nárok na zľavu si bude musieť uplatniť. Ministerstvo zdravotníctva už na svojej webovej stránke zverejnilo vzor písomného oznámenia zamestnanca na uplatnenie nároku na odpočítateľnú položku. Nahlásiť zamestnancovi bude musieť aj každú zmenu.

Na Slovensku máme až šesť pásiem minimálnej mzdy a zdvihnutím tej najnižšej sa zdvíha aj ďalších päť. Aj týmto zamestnancom musia zamestnávatelia zdvihnúť zo zákona mzdy a pritom s nejakou kompenzáciou pre zamestnancov zarábajúcich okolo 600 alebo 700 eur sa nepočíta.

Len pre jedných

Odpočítateľná položka sa bude uplatňovať len na príjmy zo zamestnania. Dohodári, ktorých je niekoľko desiatok tisíc a zarábajú často menej ako 380 eur a teda odpočet odvodov by im pomohol, ostali mimo.

Diskriminovaní však nie sú len dohodári ale aj napríklad tlmočníci, autori či umelci, ktorí tvoria taktiež nezanedbateľnú skupinu.

Vláda nemyslela ani na živnostníkov. Neplatia odvody zo svojich reálnych príjmov. Ak majú príjem mesačne napríklad len 200 eur, odvody odvedú z minimálnej sumy 402,50 eura. Od januára sa im vymeriavací základ zase zdvihne – na 412 eur.

Pri výpočte vymeriavacieho základu sa základ dane od januára delí koeficientom 1,486. Má ísť o posledné zníženie tohto koeficientu. Na rok 2014 bol koeficient 1,6, na rok 2013 koeficient 1,9 a do roku 2012 koeficient 2,14. To bude znamenať pre živnostníkov ďalšie zvýšenie odvodov. Nárast minimálneho vymeriavacieho základu na 412 eur znamená pre samostatne zárobkovo činné osoby zvýšenie minimálneho preddavku poistného na zdravotné poistenie zo súčasných 56,35 eura na 57,68 eura. Stúpnu aj najnižšie sociálne odvody z 133, 42 eura na 136,57 eura.

Finančná situácia živnostníkov sa teda na budúci rok zhorší a na obzore zatiaľ nie sú ani žiadne opatrenia, ktoré by postavenie SZČO zlepšili v roku 2016.

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty