Menu

Rodičovský dôchodok v roku 2024

Rodičovský dôchodok sa vyplatí tým rodičom, ktorí poberajú starobný, invalidný alebo výsluhový dôchodok a ich deti sú zamestnané alebo podnikajú. Väčšine rodičom bol tento dôchodok vyplatený už v júni. Zistíte, za akých podmienok a v akej výške máte naň nárok.

Čo je to rodičovský dôchodok?

Rodičovský dôchodok  sa poskytuje od 1. januára 2023. Ide v podstate o bonus, ktorý môžete získať od svojich zarábajúcich detí, pokiaľ Vaše dieťa pracuje a odvádza odvody na dôchodkové poistenie na Slovensku. Priznanie rodičovského dôchodku nemá žiadny vplyv na výšku budúceho dôchodku Vašich detí, a taktiež sa im nebudú navyšovať žiadne odvody.

Komu vzniká nárok na rodičovský dôchodok?

Prvou podmienkou na získanie rodičovského dôchodku je poberanie buď:

  • starobného dôchodku,
  • invalidného dôchodku vyplácaného po dovŕšení dôchodkového veku,
  • a výsluhového dôchodku vyplácaného po dovŕšení dôchodkového veku,
  • invalidného výsluhového dôchodku vyplácaného po dovŕšení dôchodkového veku.

Druhou podmienkou je, že Vaše dieťa bolo v roku 2022 dôchodkovo poistené a odvádzalo odvody.

Nárok na rodičovský dôchodok sa posudzuje každý ďalší kalendárny rok a  posudzujú sa všetky splnené podmienky.

Aká je výška rodičovského dôchodku v roku 2024?

Hodnota dôchodku závisí od výšky vymeriavacieho základu Vášho dieťaťa a počíta sa ako 1,5 % jednej dvanástiny úhrnu jeho vymeriavacích základov. Pri výpočte výšky dôchodku sa v podstate prihliada na hrubé príjmy dieťaťa  a to dva roky spätne. To znamená, že pre rok 2024 je rozhodujúcim rokom pre výpočet rok 2022.

Maximálna výška príspevku pre rok 2024 je 23,50 eur mesačne na jedno dieťa. Ak máte napríklad 4 deti, ktoré odvádzali v roku 2022 odvody na dôchodkové poistenie, vznikne Vám nárok na príspevok od všetkých štyroch detí.

Pokiaľ máte nárok na rodičovský dôchodok, Sociálna poisťovňa Vám pošle písomné rozhodnutie o jeho priznaní. V prípade, že Vaše dieťa nebude súhlasiť s poskytnutím dôchodku, musí to písomne oznámiť Sociálnej poisťovni, a to prostredníctvom formulára Vyhlásenie fyzickej osoby na účely nároku na rodičovský dôchodok.

Sociálna poisťovňa bude vyplácať dôchodok za rok 2024 jednorazovo v jednej úhrnnej splátke a to:

  • v júni príslušného kalendárneho roka,
  • v mesiaci nasledujúceho po mesiaci jún príslušného kalendárneho roka, ak sa dôchodok, od ktorého výplaty je odvodený nárok na rodičovský dôchodok, ešte v júni príslušného kalendárneho roka nevyplácal (čiže ešte nebol priznaný napríklad starobný dôchodok).

Výhodou dôchodku je, že po splnení podmienok si, ako poberatelia dôchodkov, môžete finančne prilepšiť a navýšiť tak mesačný príjem. Jeho výška závisí od toho koľko máte detí a koľko Vaše deti zarábali pred dvoma rokmi.

Nevýhodou je, že príspevok nedostanú poberatelia dôchodkov, ktorí nemajú deti, prípadne ich deti nie sú dôchodkovo poistené, alebo pracujú v zahraničí.

 

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty