Dobrý deň.
Vyplňujem DP z mot.vozidiel za rok 2015.
Dovoľujem si Vás požiadať o radu k vyplneniu dátumu vzniku a zániku daň. povinnosti, keď zamestnanec vykonal prac. cestu svojim vlastným vozidlom napr. v mesiaci 05/2015.
D.vzniku daň.povinnosti bude 01.05.2015 a zániku 31.05.2015 ?
Alebo vôbec sa tu neuvádzajú dátumy ? Dátumy potom rozpíšem iba v poznámkach ?
Ďakujem.
4 odpovede
Dobrý deň,
v daňovom priznaní MV sa podľa poučenia na 3. strane v riadku č.02 sa uvádza dátum vzniku daňovej povinnosti a dátum zániku daňovej povinnosti iba v prípade, ak pri vozidle vznikla a zanikla daňová povinnosť v zdaňovacom období iba raz. Ak vznikla alebo zanikla povinnosť opakovane, tieto dátumy sa uvádzajú v oddieli VII – Poznámky.
Ak teda v danom prípade vznikla aj zanikla daňová povinnosť iba v mesiaci máj, teda jedenkrát, odporúčame tieto dátumy na riadku č.02 vyplniť.
Ďakujem pekne za odpoveď.
Chcem len poukázať na § 8
(3) Vznik daňovej povinnosti a zánik daňovej povinnosti uvedie daňovník v daňovom priznaní okrem daňovníka podľa § 3 písm. e).
Z toho mi vychádza, že pri zamestnancov, ktorí použili vlastné motorové vozidlo na prac.cestu, by som nemala zadávať dátumy vzniku ani zániku daň. povinnosti.
Uvažuješ správne, včera som volala FS a odobrili mi to, že daňovník podľa § 3 e) dátum vzniku a zániku neuvádza. Síce mi odporučili uviesť do poznámok mesiace, v ktorých boli prac. cesty, ale ja som ich neuviedla, lebo keď raz podľa zákona neuvádza, tak ich neuvádza nikde. A nakoniec je to jedno, ktoré mesiace, veď ich počet je uvedený, či už len v jednej, alebo aj v oboch sadzbách a či je to január, marec apríl, alebo január, marec, jún museli by to prísť pozrieť, či nemám cesťák náhodou aj v nejakom štvrtom mesiaci. Vždy je to o počte, aký uvediem a do ktorej sadzby to uvediem. Z poznámok sa nič viac nedozvedia.