Zdravím,
poprosím Vás o informáciu ako postupovať pri účtovaní daňovej licencie v roku 2014 ak má MikroÚJ stratu.
Konkrétne čísla:
účtovná závierka:
r 35: Výsledok hospodárenia -162
r 36:Daňová licencia 480
r 38: -642
po spracovaní závierky a prechodu do 2015 roku je účet 431 vo výške: 642
Ja by som potrebovala aby som mala na účte 431 sumu 162, lebo túto sumu chcem preúčtovať na 429.
Veľmi pekne ďakujem za skorú odpoveď.
s pozdravom I.Jankechová
7 odpovede
Dobrý deň pani Jankechová,
po prechode do ďalšieho roka sa prenáša výsledok hospodárenia po zdanení, teda vo Vašom prípade strata 642 Eur a túto je následne potrebné preúčtovať. Aké konkrétne účty použiť by som Vám odporučila konzultovať s účtovným alebo daňovým poradcom.
Dobrý deň , ja mám ten istý problém, ako to správne v roku 2015 zaúčtovať. Ďakujem za včasnú odpoveď . Bírová
Dobrý deň,
výsledok hospodárenia, ktorý sa po prechode do nového roka prenáša v internom doklade s počiatočnými stavmi na účte 431, je potrebné počas roka preúčtovať. V prípade, že ste mali v roku 2014 stratu a naviac ste platili daňovú licenciu, do roku 2015 sa Vám prenesie súčet oboch hodnôt, nakoľko daňová licencia Vám stratu ešte navýšila. Aké konkrétne účty použiť na preúčtovanie výsledku hospodárenia v roku 2015 by som Vám odporučila konzultovať s účtovným alebo daňovým poradcom.
To by zaujímalo aj mňa 🙂 nemá niekto s týmto skúsenosť?
Ako to zaúčtovať v Omege??
Dobrý deň,
daňová licencia je minimálna daň z príjmov právnickej osoby po odpočítaní úľav na dani a po zápočte dane zaplatenej v zahraničí, ktorú je povinná zaplatiť za zdaňovacie obdobie každá právnická osoba. Po vyplnení daňového priznania je potrebné zaúčtovať posledný účtovný zápis, ktorým sa zaúčtuje daňová povinnosť. V programe Omega je možné automaticky zaúčtovať daň z riadku 800, ktorá je uvedená na riadku 950 do Evidencie účtovných dokladov po stlačení tlačidla Zaúčtuj daň s účtovaním do okruhu interných dokladov s účtovným zápisom 591/341. Pri uzatvorení účtovníctva uzávierkou DPH a uzávierkou účtovníctva je potrebné vytvoriť závierku účtovníctva. Závierka slúži na uzatvorenie všetkých účtov a ich preúčtovanie na účet 702 – Konečný účet súvahový a 710 – Účet ziskov a strát. Až pri vytvorení závierky účtovníctva cez menu Firma – Závierka účtovníctva program pri prechode do nasledujúceho roka preúčtuje výsledok hospodárenia na účet 431. V prípade ďalších otázok nás prosím kontaktujte na telefónnom čísle 041/707 10 21 alebo mailom na omega@kros.sk.
Dobrý deň, bolo by užitočné pridať do automatického zaúčtovanie dane z príjmov PO možnosť pridať ďalší riadok na preúčtovanie zaplatených preddavkov na daňovú povinnosť. Musela som kvôli tomu ísť do okruhu ID. S pozdravom SK
Dobrý deň pani Karšayová,
tento námet už evidujeme a aj Vami zaregistrovaný zaradíme do zoznamu prijatých námetov od zákazníkov a vyhodnotíme (možnosť a náročnosť zapracovania, využiteľnosť pre väčšinu užívateľov). V prípade, že Váš námet bude vyhodnotený kladne, bude zaradený do plánu a postupne pripravený na zapracovanie do budúcich verzií programu Omega.