Dobrý deň!
Prosím Vás ako mám postupovať v Alfe plus pri zaevidovaní pohľadávky , ktorá vznikla úhradou zálohovej faktúry za zásoby dňa 28.12.2018 a dátum dodania bude 7.1.2019?
Ako mám označiť uvedenú pohľadávku? Aký doklad o vzniku pohľadávky mám uviesť v evidencii.
3 odpovede
Dobrý deň pani Edita,
ak platba bola prijatá 28.12. tak faktúru k prijatej platbe je potrebné vystaviť do 15 dní alebo konca kalendárneho mesiaca. To znamená, že faktúra k prijatej platbe bude vystavená do konca roka 2018.
7.1.2019 vystavíte vyúčtovaciu faktúru za dodanie tovaru. Suma tejto faktúry bude nulová.
Pani Dingová,
nerozumeli sme si… Platba nebola prijatá, ale uhradená,na základe ZF od dodávateľa…Čiže vznikla mi pohľadávka voči dodávateľovi, lebo tovar 28.12. ešte nebol dodaný,mala by som ju teda zaevidovať. A na to nie je v alfe plus uvedený postup.
Ako mám evidovať túto pohľadávku? Alebo ju nemusím evidovať ak dostanem k ZF daňový doklad
z dátumom úhrady 28.12.2018? Tovar som prevzala dnes 7.1.2019… Ďakujem.
Pani Edita,
podľa nášho názoru pohľadávku nie je potrebné evidovať.
Ak faktúra – daňový doklad bude vystavená až v roku 2019, celú sumu vrátane DPH zaúčtujte v peň. denníku do výdavkov ovplyvňujúcich základ dane (napr. Výdavok za zásoby). V nasledujúcom roku interným dokladom sumu DPH preúčtujete z výdavkov ovplyvňujúcich základ dane do stĺpca Zaplatená DPH (ak ste platiteľom DPH).
Ak faktúra bude doručená s dátumom DVDP do 31.12.2018 túto zaevidujete do záväzkov roku 2018.