dobry den, chcem sa spytat ze ako zauctovat tuzemsku doslu fakturu za ocel nad 5000€ + preprava. Cela faktura ma ist na oddiel KV B1. Lenze ked ocel samozdanim viem priradit oddiel B1, no pri preprave kedze uplatnujem DPH z nej neviem priradit oddiel B1. Ako to mam spravit aby cela faktura isla do B1?
3 odpovede
Dobrý deň,
v tomto prípade by som Vám ešte odporučila prezistiť či sumy za prepravu majú naozaj vchádzať do oddielu KV DPH B1. Ak to tak je, odporúčam pri základe DPH za prepravu použiť typ sumy B, a pri samotnej DPH za prepravu použiť typ sumy 21B. Pri týchto typoch súm, Vám program Omega ponúka vybrať oddiel KV DPH B1.
V prípade ak majú tieto hodnoty vchádzať do oddielu B2, odporúčame použiť typy súm A, 21 A, pričom oddiel KV DPH bude B2.
Pytala som sa na DU, ze do ktoreho oddielu mam dat fakturu.. povedali ze kedze je to na jednej fakture tak celu fakturu aj tu prepravu vsetko dat do oddielu B1. Chcela som to naprv oddelit ale pri uzavierke DPH mi hlasilo chybu ze mam na jednom doklade pouzite 2oddiely, preto som to riesila s DU. No a ked som dala typ sumy B + 21B tak mi nezauctovalo doklad. Nedalo ten zeleny stvorcek.
Dobrý deň,
v tomto prípade odporúčam ešte kontaktovať Vášho dodávateľa a informovať sa akým spôsobom uvádzali túto faktúru v KV DPH. Predpokladám, že v časti A1 uviedli DPH za prepravu a v časti A2 tovar. Ak to tak je odporúčam Aj Vám evidovať prepravu do B2 a tovar do B1.
Správnosť nášho názoru sa opiera o Poučenie na vyplnenie kontrolného výkazu k dani z pridanej hodnoty, kde je na str.5 v časti UPOZORNENIE uvedené:
“Ak faktúra obsahuje údaje o dodaniach tovarov alebo služieb, z ktorých je povinný platiť daň dodávateľ (údaje uvádza dodávateľ v A.1), a zároveň aj údaje o dodaní tovarov, z ktorých je osobou povinnou platiť daň príjemca plnenia, uvedie príjemca plnenia (odberateľ) v B.1 údaje z faktúry, z ktorých je povinný platiť daň, a údaje prislúchajúce k plneniam, z ktorých je povinný platiť daň dodávateľ, uvedie v B.2.”
V prípade ďalších otázok nás prosím kontaktujte na tel.č. 041707 10 21 alebo na omega@kros.sk