Dobrý deň, chcela by som sa opýtať ako v programe Alfa plus, zaúčtujem krátenie výdavkov 80:20 na predmety osobnej spotreby. Napr. Došlá Orange Fa za telefón, vo výške 36,01 Eur. Základ DPH 30,01, DPH 6,00. Zaevidujem v záväzkoch v plnej výške? Následne mi to hodí v plnej výške do KV. Ako to rozúčtovať?
10 odpovede
Dobrý deň pani Sabová,
rozúčtovanie sumy DPH je potrebné na záväzky nastaviť v poli Základ kliknutím na R. V časti Riadok DPH cez rozbaľovaciu šípku kliknutím na R rozúčtujte sumu na 80% a 20%. Sumu 80% je potrebné zaevidovať do riadku DPH 21A a sumu 20% zaevidovať do riadku DPH21An.
Po uložení záväzku bude suma 80% smerovať do oddielu KV B2 a suma 20% Nebude vstupovať do KV.
Prípadne informácie Vám poskytneme na telef.čísle 041/7071051.
dobrý večer,
tiež ma zaujíma účtovanie faktúry Orange na 80% v Alfa Plus. Skúšala som to podľa Vášho návodu, ale v rozkliknutí Základu tam nie je možnosť 80% a 20%. Znamená to, že si každú jednu faktúru musím rozpočítať ručne a vypočítanú sumu 80% vložiť do riadku 20% (21A) a sumu 20% vložiť do riadku 10% (a riadok DPH prepísať 21An) ???
Už je koniec apríla a túto možnosť – automatické rozúčtovanie máte iba pri výdavkoch pokladničných dokladoch na PHM. Prečo ste to zároveň neurobili aj pri záväzkoch? chýba to aj v Omege.
Ďakujem za odpoveď
Dobrý deň pani Paličková,
v súčasnosti je potrebné v evidencii záväzkov rozpočítať sumu na 80% a 20% ručne, podľa návodu, ktorý máme zverejnený aj na našej stránke www.kros.sk/35796.
Rozúčtovanie sumy aj na došlých faktúrach je zmenou zákona s účinnosťou od 1.1.2015. Zapracovanie tejto funkčnosti evidujeme, ale termín zapracovania v súčasnosti nevieme povedať.
Dobrý deň, takže dobre chápem Vašu odpoveď, že už ani pri ostatných krátených výdavkoch nemusíme preúčtovávať osobnú spotrebu interným dokladom so znamienkom mínus ako sa to robilo v r.2014 pri PHL. Ďakujem
Dobrý deň,
pri rozúčtovaní došlej faktúry podľa zverejneného postupu urobíte rozúčtovanie z pohľadu DPH a v poli Stĺpec PD z pohľadu dane z príjmov, kde sumu rozúčtujete do výdavkov ovplyvňujúcich a neovplyvňujúcich základ dane.
To znamená, že Interný doklad v tomto prípade už neúčtujete.
Dobrý den, chcem sa spytat, ci toto sa tyka iba podnikatelov – platitelov DPH alebo aj SZCO
Dobrý deň,
rozúčtovanie dokladov na 80% a 20% sa týka aj SZČO. Bližšie informácie sa môžete dočítať v časti Podpora/ALFA plus/Často kladené otázky – Produk ALFA plus – jednoduché účtovníctvo a Kategória – Účtovníctvo.
SZCO je neplatcom DPH, v informaciach v podpore/uctovnictvo sú iba príklady na rozpis DPH a mne to program neumoznuje, vtedy to ako zauctujem?
dakujem
Dobrý deň, postupovať budete rovnakým spôsobom ako platcovia DPH s rozdielom, že doklad nebude rozúčtovávať na základ, DPH a spolu S DPH. Na výdavkovom pokladničnom doklade, pokiaľ účtujete jednoduché účtovníctvo vpíšte do poľa Základ sumu bločku a v spodnej časti formulára kliknite tlačidlo 80% paušálne výdavky PHL a program doklad rozúčtuje automaticky na výdavky ovplyvňujúce základ dane 80% a výdavky neovplyvňujúce základ dane 20%. Pri záväzku môžete postupovať rovnakým spôsobom, ako sú zverejnené postupy pre platcov DPH, iba DPH nebudete evidovať.