Dobrý deň,
chcela by som Vás poprosiť o radu, ako je možné opraviť (znížiť) stav účtu 221-Bankové účty, keď k 31.12.2020 bol zaevidovaný nesprávny stav, ktorý bol následne prenesený ako začiatočný stav k 01.01.2021? Chybu urobil predchádzajúci účtovník a ja to teraz potrebujem opraviť, pretože nesedí stav účtu s výpismi z banky.
Ďakujem za radu.
3 odpovede
Dobrý deň,
vzhľadom na to, že nie je možné užívateľsky meniť počiatočné stavy po prechode do nového roku, odporúčam vykonať opravu v roku 2020. Pokiaľ odstránite všetky nedostatky a zopakujete prechod do roku 2021, prenesie sa Vám správny účtovný aj evidenčný zostatok.
V prípade otázok nás neváhajte kontaktovať na hotline.
Ďakujem za odpoveď, lenže problém je v tom, že učtovníctvo v predchádzajúcich obdobiach spracovával iný účtovník, v inom účt. programe a ja sa k oprave chyby nedostanem. Potrebujem stav účtu 221 opraviť k 01.01.2021, aby sedel so stavom na výpise z banky. Keby išlo o významnú sumu účtovalo by sa na 428, ale ide o sumu 132,- EUR. Môžem podľa Vášho názoru účtovať 548-Ostatné náklady na hospodársku činnosť/221?
Ďakujem
Dobrý deň,
ak predchádzajúci účtovník mal iný softvér znamená, že počiatočné stavy ste evidovali ručne v okruhu ID – Interné doklady. V takomto prípade by ste mohli počiatočne stavy ručne opraviť. Ak ide o správnu voľbu účtovania, odporúčame tuto otázku smerovať na účtovného alebo daňového poradcu.
V prípade otázok nás neváhajte kontaktovať na hotline.