Dobrý deň, V roku 2014 som si viedol skutočné výdavky za rok 2015 sa mi však viacej oplatia paušálne výdavky. Rok 2014 bol riadne uzavretý a prešiel som do roka 2015. Stačí ked si do účtovnictva načítam len všetky príjmy ,uzavriem rok a vytvorím daňové priznanie. Alebo ako správne postupovať ak chcem použitť paušálne výdavky za rok 2015. Ďakujem
3 odpovede
Dobrý deň,
do peňažného denníka stačí zaúčtovať všetky príjmy + zaplatené odvody.
Pri vytvorení DPFO typu B budú príjmy načítané na 3. stranu – Tabuľka č. 1.
Pri výpočte paušálnych výdavkov v DPFO na 3. strane zakliknite voľbu Uplatňujem výdavky percentom z príjmov podľa § 6 ods. 10 zákona. Zaevidované príjmy budú prepočítané paušálnymi výdavkami 40% a táto suma je zaevidovaná len do riadku 9.
Zároveň na tejto strane ručne vyplňte sumu zaplateného poistného do pola Preukázateľne zaplatené poistné z príjmov podľa § 6 ods. 1 a 2 zákona. Suma odvodov bude následne pripočítaná do riadku 9 – výdavky.
Dobrý deň, Ešte by som sa chcel spýtať , či je možné vytlačiť si danové priznanie formou paušalnáých výdavkoch aj vo verzii programu 6.20 (či je zapracovaná platná legislatíva). Tak isto by ma zaujímalo či je potrebné k priznaniu formou PV doložiť aj pomocné výkazy a aké ? .Ďakujem
Dobrý deň,
aktuálne daňové priznania typu B a typu A za rok 2015 sú zapracované od verzie Alfy plus 7,20.
Ak v DPFO si uplatňujete výdavky paušálne tak výkaz Účtovná závierka nepodávate.