Firma vlastní nehnuteľnosť, ktorá sa v určitých rokoch daňovo neodpisovala, teda zostatková cena  daňová je vyššia, ako účtovná. Tento objekt sa zlikviduje a na jeho mieste sa stavia nová nehnuteľnosť.
Viem, že :
Podľa § 19 ods. 3 písm. b) druhý bod zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov daňovým výdavkom je aj zostatková cena (§ 25 ods. 3 ZDP) alebo pomerná časť zostatkovej ceny hmotného majetku a nehmotného majetku pri jeho vyradení likvidáciou, pričom zostatková cena likvidovaného stavebného objektu alebo jeho časti v súvislosti s výstavbou nového stavebného objektu alebo technickým zhodnotením stavby sa zahrnie do obstarávacej ceny v súlade so zákonom č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v znení neskorších predpisov.
V roku, v ktorom v súvislosti s výstavbou novej budovy dôjde k vyradeniu budovy, daňová zostatková cena likvidovanej budovy nebude daňovým výdavkom, ale vstúpi do obstarávacej (vstupnej) ceny nového bytového komplexu.
Účtovne to viem urobiť, vyradiť starú kartu, ale neviem urobiť novú kartu HIM, aby správna  účtovná aj daňová zostatková cena bola na tej karte.
Ďakujem za odpoveď.
Pozdravuje
Ondrejková

, pridaná odpoveď 5. marca 2021