Dobry den, ja by som sa chcel spytat, ako mam zauctovat prijem na sklad od tuzemskeho dodavatela, najprv som zrobil prijemku a naskladnil som dany tovar na sklad a nasledne som v sekcii fakturacia/došle faktury zaevidol doslu fakturu na ucet 131. Moja otazka na Vas je ci postup je spravny a ci nieco som nezabudol a mozem na tomto učte 131 učtovat aj obstaranie tovaru od zahraničneho dodavatela, kedže stale som prijal na firme iba zahranične faktury, a od tuzemskych dodavatelov prijem tovaru vratene odberatelom, stretne sa ta moja zaučtovana DPH a mojho dodavatela na danovom urade ?
1 odpoveď
Dobrý deň pán Sivak,
postup, ktorý uvádzate je v poriadku. Prípadne môžete najskôr spraviť faktúru a program automaticky vygeneruje pohyb na sklade. Závisí však od Vášho postupu práce.
Pre účtovanie tuzemských a zahraničných dokladov môžete použiť účet 131, prípadne si ho viete analyticky odlíšiť pre zahraničných a zvlášť pre tuzemských partnerov. Pre bližšie informácie k účtovaniu prosím kontaktujte Vašu účtovnú poradkyňu.
Z uvedeného nie je jasné o aké doklady ide. Štandardne program dopĺňa účet pre DPH automaticky a rovnako aj potrebné typy súm a oddiely Kontrolného výkazu DPH, na základe ktorých sa doklady prejavia v DP DPH a tiež v KV DPH.
Pre bližšie informácie nás prosím kontaktujte na Hotline na tel. č. 041/707 10 21.