Dobrý deň,
v súvislosti s pozastavením živnosti v priebehu roka 2014 a povinnosťou vykonať mimoriadnu účtovnú závierku mám nasledovné otázky:
1. účtovnú závierku , t.j. výkazy o príjmoch , výdavkoch, pohľadávkach a záväzkoch by som mala podať na starých tlačivách. Alfa plus mi ponúkne nové tlačivo? Je to v poriadku?
2. v zmysle zákona o dani z príjmu som upravila cez ID v rámci uzáv. operácií základ dane o neuhradené pohľadávky pre správne vyčíslenie čiastkového základu dane. Má sa táto suma premietnuť do ostatných príjmov na riadku 03 účtovnej závierky? alebo som mala vytlačiť výkaz pred vykonaním uzávierkových operácií a teraz musím hodnotu ručne opraviť v tom riadku.
Ďakujem
1 odpoveď
Dobrý deň,
1.) program Alfa plus v účtovnom roku 2014 ponúka len aktuálnu účtovnú závierku – na aktuálnych tlačivách. V prípade ak máte povinnosť podať pri mimoriadnej uzávierke údaje na pôvodných dokladoch vytlačte účtovnú závierku v Alfe plus a údaje na pôvodných tlačivách doplňte ručne na stránke finančnej správy.
2.) účtovnú závierku doporučujeme vytvoriť až po zaúčtovaní všetkých dokladov do evidencie peňažného denníka, to znamená aj uzávierkových operácií. Následne táto suma bude potiahnutá správne aj do účtovnej závierky.